Bu yazı müziğin beynimize ve dolayısıyla hayatımıza etkileri üzerine bir yazı olacak.Bunu bana yazdıran bir national geographic belgeseli (Dehanın sırları : Müzik dehası). Fakat aslında yalnızca o da değil 🙂
Bahsettiğim belgeselde Dr. Daniel Levitin, Dr.Petr Janata, Dr. Lola L. Cuddy , Dr. Lavel Trainor ve de Sting bulunuyor. Belgeselin linkini de size vereceğim fakat önce biraz bahsetmek istiyorum.
Prof. Dr. Daniel Levit’in önceleri bir müzisyen ve müzik prodüktörü imiş.Müzik hakkında daha çok şey öğrenmek ve müziğin insan beynine etkileri hakkında fazlaca bilgi sahibi olmak için kariyerine nörobilimci olarak da devam etmeye karar vermiş.Bu da, merak ve tutku sonucu gelen bir başarı öyküsüdür bence. Kendisinin konu ile ilgili kitapları da mevcut. (İncelemek isteyen arkadaşlarım için : daniellevitin.com )
Müzisyen Sting , Prof.Dr. Levitin’ın “Müzik ve Beyin” isimli kitabını okuyor. Ve daha sonrasında yolları kesişiyor. Prof.Dr. Levitin, müziğin Sting’in beyninde ne gibi etkiler bıraktığını gözlemliyor. Bir takım deneyler yapıyor.
Dr. Petr Jonata ise müziğin insan davranışlarına olan etkisini araştırıyor. Hareket- müzik- duygu etkileşimi hakkında bilgiler sunuyor.
Dr. Lola L. Cuddy müziğin hafıza üzerine etkisini inceliyor. Ve belgeselin bu kısmına dikkat etmenizi rica ederim. Çünkü çok etkilendiğim bir bölüm ile karşılaştım.
Dr. Lavel Trainer ise müziğin anne karnından itibaren bebeklerdeki etkisini izliyor.
Ve evet işte o belgesel:
https://youtube.com/watch?v=7zqqxgchmoc
Belgeseli izledikten sonra raylar biraz daha yerine oturuyor. Daha da fazla anlamaya başlıyoruz. Nedir bu müzik? Nasıl etkiler bizi böylesine güzel?
“ Motto Müzik” aracılığıyla öğrendiğim benzer bir bilgiyi de sizinle paylaşmak isterim.
Videonun ismi : Müziğin farklı gelişen bireylerin tedavisinde kullanımı (Müzik ile Terapi)
Müzik terapisti Hakan Sezgin konu ile ilgili harika bilgiler veriyor.
Ve bence sitesini incelemelisiniz
Bana gelince…
Müzikle aramdaki bağ ile ilgili çok kişisel şeyler yazıp başınızı şişirmeyeceğim. Sadece şunları söyleyebilirim. Puzzle ‘ın eksik parçasını buldum.
Yaşarken kimi zaman terapiye ihtiyaç duyduğumu hissediyorum. Ve bunun büyük bir kısmını müzik üstleniyor.
Lütfen sizler de tanışın. Çoook fazla müzik dinleyin, takip edin, şarkı söyleyin, bir enstrüman çalın. Bol bol konserlere gidin. Biraz daha iyi hissedeceğinize eminim. Ve sizden ricam sadece müzik piyasasının size hazır olarak sunduğu, mağazalarda ya da cafelerde dinleyip rahatlıkla ulaşabileceğiniz parçalar ile yetinmeyin. Değişik türler, değişik sesler keşfedin. Onlar sizin tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyorlar J
Not: Bu yazıyı yazarken “Sting” dinliyordum. Onun belgeselinden bahsederken onun sesini duymayı istedim. Siz de ondan bir parça seçin. Benden size!
Sevgilerimle…
MÜZİKLİ KIZ