Mehmet Atilla Güler | Belki Gerçek Yapmaya » Röportaj

Rock tarihimizin önde gelen isimlerinden Cem Karaca‘yı ele aldığı “Belki Gerçek Yapmaya” kitabının yazarı Mehmet Atilla GÜLER ile keyifli bir Röportaj gerçekleştirdik.

Rockistasyonu.com: Öncelikle röportaj talebimizi geri çevirmediğiniz için teşekkür ederiz.

Mehmet Atilla GÜLER: Rica ederim. Belki Gerçek Yapmaya üzerine konuşmak benim için büyük bir keyif. Buna ortak olduğunuz için ben teşekkür ederim.

Rockistasyonu.com: Mehmet Atilla Güler’i kısaca tanıyabilir miyiz?

Mehmet Atilla GÜLER: Sosyal politika alanında çalışan bir akademisyenim. Son birkaç yıldır alanımda yaptığım çalışmaları genel olarak müzikle ve özellikle de Türkçe sözlü rock müzikle ilişkilendirmeye uğraşıyorum.

Rockistasyonu.com: Cem Karaca hayatınıza nasıl girdi ve sizi bu kitabı yazmaya iten en önemli sebep ne oldu?

Mehmet Atilla GÜLER: Cem Karaca’yı ilk ne zaman ve nerede dinledim inanın hatırlamıyorum. Cem Karaca başta olmak üzere 1970’lerin müziklerinin sürekli olarak dinlendiği bir evde büyüdüm. Hal böyle olunca doğduğumdan beri Cem Karaca dinliyorum diyebilirim. Kitap yazma kısmına gelince… Belki Gerçek Yapmaya’nın ithafında ve Önsözünde belirttiğim gibi bu kitabı babam için yazdım. Beni Cem Karaca ile tanıştıran insan için. Birlikte yapmaktan en çok zevk aldığımız şeylerden biri Cem Karaca dinlemekti. Babamı kaybettiğim dönemde Cem Karaca şarkıları benim sığınağım olmuştu. Ondan kısa bir süre sonra Cem Karaca da göçtü bu dünyadan.

Rockistasyonu.com: Kitabı kaleme alma ve yayınlanma süreci ne kadar sürdü? Biraz bize o süreçten bahsedebilir misiniz, neler hissettiğinize dair?..

Mehmet Atilla GÜLER: Üniversite yıllarından itibaren Cem Karaca ile ilgili bir şeyler yapma fikri kafamda hep vardı. Sosyal politika alanında çalışıyor olmak, emeği ve emeğin mücadelesini anlatmak bu fikrin pratiğe dökülmesini kolaylaştırdı. 2015 yılında Ulusal Sosyal Bilimler Kongresinde “1970’li Yıllarda Türkiye İşçi Sınıfını Cem Karaca Şarkıları İle Okumak” başlıklı bir bildiri sundum. O bildiri makaleye dönüştü. Hem Kongre hem de ardından gelen olumlu eleştiriler kitap için cesaretlenmemi sağladı. 2016 yılının ortalarında kitap hemen hemen yayına hazır hale geldi. Ufak düzeltmelerin ardından 2017’nin başında İmge Kitabevi Yayınları çatısı altında editöryal süreç başladı ve nihayet bu yılın Ocak ayında kitap yayınlandı. Dolayısıyla pratikte hemen hemen üç yıla yayılmış bir süreçten bahsediyoruz.

Rockistasyonu.com: Cem Karaca çok sevildiği kadar, dönemin gelişmelerine protest duruşundan ötürü bir o kadar da tepki gören bir isimdi.Bu sebeple kitabı yazmadan önce sizin de olumsuz tepkiler alabileceğinize dair herhangi bir endişeniz oldu mu?

Mehmet Atilla GÜLER: Kitabı yazarken basit bir amacım vardı. Sizin bahsettiğiniz tepkiler nedeniyle bazen unutulan, bazen de görmezden gelinen Cem Karaca’nın hatırlanmasına bir ölçüde katkıda bulunmak istiyordum. Bunu yaparken olumsuz tepkiler alabileceğimi düşünmemiştim. Ancak az sayıda da olsa Cem Karaca’nın 1980’li yıllarda yaşadığı süreçle ilgili olacak şekilde eleştirilerle karşılaştım. “Yazacak başkasını bulamadın mı?” diyenler filan oldu. Tabii bu tarz eleştirileri dikkate almadığımı da söylemem lazım.

belki gercek 750x422 - Mehmet Atilla Güler | Belki Gerçek Yapmaya » Röportaj

Rockistasyonu.com: Cem Karaca’nın tüm şarkıları birbirinden değerli fakat birini seçecek olursanız, sizin için en özel ‘Cem Karaca’ şarkısı hangisi?

Mehmet Atilla GÜLER: Tamirci Çırağı. Bence gerek sözleri ve gerekse de müzikal düzenlemesiyle Türk Rock’unun zirvesidir. Arkasından Barış Manço’nun Dönence’si gelir.

Rockistasyonu.com: Cem Karaca ile ilgili bir kitap kaleme aldığınıza göre Rock müzik ile aranızın iyi olduğu düşüncesindeyiz, son dönemlerden hangi müzisyen ve grupları takip ediyorsunuz?

Mehmet Atilla GÜLER: Türkçe sözlü rock müzik alanında yapılan tüm işleri takip etmeye çalışıyorum. Son yıllarda Spotify ve Deezer bu konuda çok yardımcı oluyor hepimizin malumu. Açıkçası ben yeni müzisyenler ve gruplar konusunda biraz muhafazakarım. Üniversite yıllarında üzerimizde iz bırakan mor ve ötesi, Athena, Kargo, Kurban, Kesmeşeker, Feridun Düzağaç, Teoman, Şebnem Ferah, Vega gibi müzisyenleri ve grupları tekrar tekrar dinlemek daha keyifli geliyor bana. Yine de son dönem gruplarından özellikle Vera’yı çok beğeniyorum. Bağzıları’nın da yaptığı işler ilginç geliyor.

Rockistasyonu.com: “Belki Gerçek Yapmaya” henüz çok yeni fakat bundan sonra yitirdiğimiz ya da şu an hayatta olan değerlerimizden birinin daha hayatını kitap haline getirmeyi düşünüyor musunuz?

Mehmet Atilla GÜLER: Bir Barış Manço kitabı için taslak çalışması yapmaya başladım. Bunun dışında henüz olgunlaşmakta olan ve Türk Rock’unun politik tarihine odaklanacak bir editör kitap için de çalışmalarda bulunuyorum.

Rockistasyonu.com: Son olarak sizi ve Rockistasyonu.com’u takip edenlere mesajınız nedir?

Mehmet Atilla GÜLER: Benim için çok keyifli bir röportaj oldu. Belki Gerçek Yapmaya’nın okuyucuların Cem Karaca ile yaptıkları yolculuk için keyifli bir uğrak olmasını diliyorum.

Rockistasyonu.com: Röportaj için tekrar çok teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.

Mehmet Atilla GÜLER: Çok teşekkürler.

Hakkında Emrullah Tamer Uz

Rockistasyonu.com Genel Yayın Yönetmeni Uz Multimedya Kurucu

Diğer Haberler

“Müziğimiz, Progressive Rock Müziğinin Kuzeyden Gelen Ruhu”- Gormot » Röportaj

Rockistasyonu.com: Dilerseniz klasik soruyla başlayalım; Gormot’un ismini nereden aldığını öğrenebilir miyiz? Aycan Yeter (Gormot): Kaynaklar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: