Rockistasyonu.com: Bağımsız müzisyenleri bir araya getiren OnAir Müzik etiketiyle yayınladığınız “Bu Ne Dünya Kardeşim?” albümüne baktığımızda alternatif post, hard rock nitelendirebileceğimiz bir albüm olduğunu görüyoruz. Siz bu albümü nasıl tanımlıyorsunuz?
Barlas Erinç: Özümdeki birikimlerin en steril hali gibi geliyor bana. Genelde şu biz ve “rock’n roll” sentez olayına meraklı bir yapım oldu. Mesela bundan bir önce 2020 başında Muzikotek etiketli “Tık Tık” diye bir albüm yayınladık. O an o Gara Havası/rock sentezli bir şeydi. Bu sefer o kafalardan gitmedim; bayağı bildiğim rock, heavy, grunge vs. işte her neyse o tribe girdim. Bir de bu albümde rock tarihinin kronolojik süreçleri var gibi. Yani her dönemden bir esinti bulabilmek mümkün. 70’ler, 80’ler, 90’lar, 2000’ler. Tabi doğal olarak biraz bizim havalar da var melodilerde ama işte gitar, bas, davul konseptli olması paragraf başındaki o “özümdekinin steril hali” durumunu oluşturuyor. Konu olarak da yaşadığımız bu umudu zayıf, depresif, endişeli süreci tam olarak yansıttığını düşünüyorum. Bu arada enstrümanları ben çaldım. Tabi grup arkadaşlarım da var; lütfen kusuruma bakmasınlar. Bu tamamen benim organize olma tembelliği halimden kaynaklanıyor. Stüdyom evde olduğu için gecenin 3’ünde mesela açıp kayıt yapıyorum ve git gel, sözleş, ton ara, şarkıyı özümse falan gibi benim için kabus olan formalite ve prosedürlere girmemiş oluyorum. Günahıyla sevabıyla mal bu 🙂
Rockistasyonu.com: 8 şarkıdan oluşan bir albüm yayınladığınızı göz önünde bulundurursak, bugüne dek pandemi dönemini beste ve albüm çalışmalarına vakit ayırmakla geçirdiğinizi söyleyebilir miyiz?
Barlas Erinç: Aslında ben hep böyleyim. Sürekli bir şeyler üretiyorum. Bir kaç ay sonra yeni bir albüm materyali birikir mesela. Ama neredeyse yılbaşından beri bilgisayarı açmadım. İçimden gelmiyor, oluyor öyle dönemlerim. Artı bu pandemi hepimizi bozdu ve maalesef bozmaya devam ediyor.
Rockistasyonu.com: Çok erken yaşlarda müzikle tanışan, o günden bugüne sayısız sahne alan ve günümüzde rock müziğin önde gelen pek çok ismine bestelerinizle de katkıda bulunan bir sanatçısınız. İlk yıllarınızla şimdiki zamanı kıyaslayacak olursanız müzik sektöründe ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
Barlas Erinç: Valla ilk müziğe başladığımda bilgisayar, bir takım erken dönem bilim kurgu filmlerinde duyduğumuz bir aygıttan ibaretti. 4, 5 kişi işte Allah ne verdiyse sırtımızda taşıdığımız amfilere, kömürlük, depo, nereyi bulduysak oraya taşıyıp, gitarları mikrofonu girip, müzik, şarkı, beste yapardık. Bugün, dediğim gibi gecenin bir vakti evimde bu şarkıları bitirebiliyorum. Hangisi daha konforlu bilemedim. Belki de zamanın ruhu diye bir şey vardır ve bunun akışına uyup uymamak senin elinde değildir. O seni alıp oraya koyar. O yüzden dönemsel bir kıyaslama yapamıyorum. Bir de jenerasyon olayı var. Yani uzun lafın kısası “o zaman öyleydi şimdi böyle” veya “ah nerde o zamanlar” şeklinde nostaljik bir tutuculuk formatında değilim. Hip hop, rap, trap gibi işleri de seviyorum biraz. Aslında çok matematiksel geliyor bana.
Rockistasyonu.com: Erken yaşlar demişken; yine erken yaşlarda İngilizce sözler yazmayı deneyimleyen bir sanatçısınız. Tamamı İngilizce şarkı sözlerinden oluşan bir albüm yapma düşünceniz var mı?
Barlas Erinç: Ara sıra yapıyorum İngilizce şeyler. Hatta 2020 ya da 2019 sonu mu hatırlamıyorum. 2645 Records’dan “Lemonade Bowl” adlı bir single yayınladım. Şu an full İngilizce bir işe girme gibi bir projem yok kafamda ama belli olmaz. Bir gün eser başlarım.
Rockistasyonu.com: Umay Umay, Teoman, Özlem Tekin gibi Rock müziğin önde gelen isimlerine yıllar önce verdiğiniz bestelerinizin günümüzde de popülerliğini kaybetmemiş olması, halen sahnelerde, mekanlarda çalınıyor olması Barlas Erinç için gurur verici olsa gerek?
Barlas Erinç: Tabi gururumu okşuyor. Haliyle de şu var. O şarkıları nasıl yapabilmiş olduğumu hatırlamıyorum gerçekten. İlham dedikleri şey o olsa gerek. Bir de çok hareketli, maceralı, aşk meşk her şey dahil bir hayatın fırtınasından olsa gerek çıkmışlar işte öyle. 90’lar dünyası çok acaip bir dünyaydı gerçekten. Anlatılmaz bir hareketlilik ve heyecan vardı. Herhalde o zamanın ruhuyla ilgili. Hani derler ya “ne kadar köfte o kadar ekmek”. O misal 🙂
Rockistasyonu.com: Bir dönem, albümlerinizde yer alan parçalarınızın Amerika, Kanada gibi ülkelerde film, dizi ve TV programlarında kullanıldığını biliyoruz. Şu sıralarda da film, dizi müziklerine imza atmak gibi farklı projeleriniz var mı?
Barlas Erinç: Evet. Edisyon firmam Muzikotek’e 6, 7 tane müzik bankası diye tabir ettiğimiz havuza konsept albümleri yaptım. Bunlar yine firmam aracılığıyla dünyanın çeşitli ülkelerindeki müzik distrübütörlerine de gidiyor. Özellikle hardcore’umsu soundta olanlar ABD, Kanada gibi TV programlarında, stadyumlarda maçlarda, tanıtımlarda vs. çok kullanıldı. Gelen raporlardan bunu anlıyoruz. Bu da çok acaip bir duygu. Firmanın dediğine göre, yaptığı şeyler dünyada en çok kullanılan eser sahibiymişim. Bazen burda da televizyonda kullanıldığını duyuyorum. “Bu çalan neydi” falan diyorum, sonra jeton düşüyor. Ben film, dizi, reklam gibi sektörlere müzik yapmayı çok istiyorum ama maalesef bir tekelleşme var. O duvarı aşamıyoruz. Yoksa çok keyifli geliyor ve çok da iyi yaparım. Şimdilik müzik bankası albümlerimden tesadüf eseri kullanılanlarla idare ediyoruz.
Rockistasyonu.com: Pandemi sonrası dünyada birçok şeyin eskisi gibi olmayacağı öngörülüyor. Size göre bu durumdan oldukça etkilenen ve henüz bununla ilgili tatmin edici bir adım atılmamış olan müzik sektöründe ne gibi değişiklikler olabilir?
Barlas Erinç: Valla pandemi sonrası müziğin akıbeti ile ilgili bir öngörüm yok. Daha doğrusu “pandemi sonrası” ne zaman gelecek onu da bilemiyorum. Ama durumun özellikle müzik dünyası için bir fecaat olduğu kesin. Hadi benim gibi hem performer, hem de müzik yazarları olanların 3-5 akarımız var iyi kötü. Sadece enstrümanist olan arkadaşlar için durum daha vahim. Yani onlar için yapılacak en mantıklı şey herhalde, şimdilik başka bir takım ekmek kapıları arayışı içine girmek falan olabilir. Çünkü bir “meçhul” var ortada.
Rockistasyonu.com: Besteleri bir dönemin hit müzik dergilerinde en iyi listelere giren ve ödüller alan bir sanatçı olarak bizim gibi yayın yapan müzik siteleri ve mecralar hakkında görüşlerinizi öğrenip, varsa tavsiyelerinizi alabilir miyiz?
Barlas Erinç: Benim zaten medyada tek dostum ve destekçim sizler oldunuz ve oluyorsunuz. Mainstream medyanın işleri çok başka parametrelere yürüyor ve hiçbir zaman onların işine gelmedim. Erol Köse ile yaptığım albümüm dışında hiç destek görmedim ki; o da onun gücü ve etkisinden kaynaklanıyordu. Yoksa Barlas olduğum için değil yani. “Var olun!..” Diyeceğim bu. Öneride bulunmak da haddim değil.
Rockistasyonu.com: Son olarak Barlas Erinç dinleyicilerine ve Rockistasyonu.com takipçilerine mesajınız nedir?
Barlas Erinç: “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”. Sağlığınıza dikkat edin. Sizlere ve dinleyenlere, sevenlere, benimle müziğimi paylaşanlara çok teşekkür ederim. Kalın sağlıcakla... ♥️