Merhaba Değerli Rockistasyonu.com takipçileri ve Rock müzik severler.Oldukça anlamlı olacağını düşündüğüm köşe yazımın ikincisini sizlerle buluşturmak istiyorum;
Geçtiğimiz hafta İstanbuldaydım ve güneşli, oldukça güzel bir Pazar günü’nde, çok uzun zamandır ziyaret etmek istediğim ve sonunda bu hayalimi gerçekleştirme şansı bulduğum değerli müzisyenimiz Barış Manço’nun Kadıköy/Moda’daki evini, yani şu andaki adıyla Barış Manço Müzesi’ni gezdim.
Ne kadar o hissi verebilirim bilmiyorum ama elimden geldiğince sizi de kendi çektiğim görsellerle birlikte, müzeyi ziyaret etmiş kadar olacağınızı istediğim bir yazı olsun istiyorum.Öyleyse başlayalım;
Barış Manço Müzesi Kadıköy İskelesinden yaklaşık 15-20 dk gibi bir süreyle yürüyebileceğiniz bir mesafede.Beşiktaş İskelesinin önünde, yani Kadıköy Metro İstasyonu’nun önünde olduğunuzu varsayarsak direkt yolun karşısına geçtiğinizde tramvay ve Moda tabelasını göreceksiniz ve Moda yönündeki deniz kenarına bakan en sağ yoldan dümdüz yukarıya doğru çıkarken belirli yerlerde oraya ulaşmanız için size oldukça kolaylık sağlayan Barış Manço Müzesi tabelasını göreceksiniz, farketmemiş olsanız da yol boyunca karşılaştığınız birine veya oradaki esnafa sorduğunuzda size hemen tarif ediyorlar.
Dediğim gibi ulaşım oldukça basit, dert etmeyin 🙂
Barış Manço Müzesinin evinin önüne geldiğinizde ilk dikkatimi çeken evin garajında yer alan Barış Manço’nun özel arabası…
Dış kapıdan girdiğimde hemen sağ tarafta bahçe içerisinde sembolik domates,biber ve patlıcan figürleri gözüme çarptı.
Ve binanın giriş kapısına yöneldiğimde sol tarafta beni Barış Manço’nun şarkısına da konu olan ‘Arkadaşım Eşşek’ heykeli karşıladı.
Merdivenleri heyecanlı adımlarla çıktım ve kapıdan içeriye adımımı attım.İçeri girer girmez Barış Manço’nun sevilen şarkılarının müze içerisinde yankılandığını duydum.Kaldı ki sevilmeyen şarkısı yoktur diye düşünüyorum.
Öncelikle tüm ziyaretçiler gibi evi gezmeye başlamadan önce galoşlarımı giydim ve resepsiyona yöneldim.Müzeyi gezme ücreti normal 6, öğrenci ise 3 TL gibi cüzi bir miktar.Ücreti ödeyip makbuzu da aldıktan sonra ilk odaya adımımı attım.
O da ne? Barış abi? Evet evet, aynen bu hisse kapılıyorsunuz ve kalbiniz yerinden çıkacak gibi oluyor, bunun sebebi de aşağıda fotoğrafladığım ve sizi ilk oda da karşılayan Barış Manço’nun bal mumu heykeli.Bir an gerçekten kendisiyle karşılaşmış hissine kapılmamanız mümkün değil.
Söz konusu heykelin hemen yanında ise muhteşem bestelerine imza attığı piyanosu yer alıyor.
Bu ilk salonda en diikatimi çeken şeylerden biri Barış Manço’nun genelde röportajlarını verirken oturduğu koltuğu oldu.Sol tarafta duvarda çerçeve içerisinde yer alan plakları ve hemen köşede camekan bölümde sahip olduğu sayısız müzik ödülleri, plaketler ve çeşitli fotoğraflarını da incelemeden geçmedim tabii ki.
Diğer tarafta yemek odasına geçtiğimde büyük bir tahta masa beni karşıladı ve masanın önemine gelecek olursak; Barış Manço’nun vefat ettiği 31 Ocak 1999 gecesi ajandasını, cep telefonunu ve arabasını anahtarlarının bu masanın köşesine bırakmış.
İlk kattaki son odaya girdiğimde altta da görsellerini sizlerle paylaştığım, Barış Manço’nun çeşitli kliplerinde ve konserlerinde giydiği özel kıyafetleri, üniversite diploması, asker kıyafetleri ve şapkasının sergilendiği bölümü gezdim.
Merdivenlerden bir üst kata çıkmadan önce koridorun sağ tarafındaki duvarı Barış Manço’nun büyük bir çerçeve içerisinde yer alan bu fotoğrafı aydınlatıyor.
Her kattaki duvarların çoğunu ise yine dev kağıtlar üzerine basılan çeşitli şarkılarının notaları süslüyor!
İkinci kata çıktığımızda koridorda bateri görünümüyle Kurtalan Ekspres yazısının yazdığı ve Barış Mançonun çeşitli takılarının yer aldığı bölüm de hayli dikkat çekici.
İki adet yatak odasının ve banyonun bulunduğu katta, yine Barış Manço’nun mücevherleri, takıları ve özel eşyaları sergileniyor.
Bu katın en önemli odaları ise Barış Manço’nun yaptığı resimler ve Adam Olacak Çocuk Odası.Adam Olacak Çocuk odasına girdiğimde karşı tarafta Barış Manço’nun çocuklarla birlikte figürlerinin bulunduğu heykeller gözüme çarptı.Ve hemen arka taraftaki duvarda da o programdan görüntülerin yer aldığı bir televizyon sizi geçmişe götürüyor!
Adam Olacak Çocuk odasını da gezdikten sonra yazlık ve kışlık bahçe’nin bulunduğu zemin kata iniyorum.Kışlık bahçede beni Kurtalan Ekspres grup üyelerinin heykelleri ve o dönemde kullandıkları enstürümanlar karşılıyor.Örneğin altta paylaştığım resimde gördüğünüz davul, Kurtalan Ekspres üyelerinden Cihangir Akkuzu’nun 1992-1999 yılları arasında Türkiye ve Avrupa turnelerinde kullandığı davuldur.
Kışlık bahçeden ayrılıp yazlık bahçeye doğru çıktım.Burada da bizleri iki adet adam olacak kartoneti karşılıyor ve Barış abimizin yanına geçip bir hatıra fotoğrafı çektirebiliyorsunuz.O an o fotoğrafı çektirirken gerçekten Barış Manço’nun mikrofonu bana uzatmış hissine de kapıldım.
Yazlık bahçede aynı zamanda oturup çay veya kahvenizi yudumlayabileceğiniz bir kafetarya da mevcut.
Tabi onca Barış Manço anılarıyla dolu evi ziyaret ettikten sonra boğazınızdan geçerse…
Bir sonraki yazımda görüşene dek, kendinize iyi davranın dostlar!