Albüm Kritiği: Teoman – Koyu Antoloji

Merhaba Rockistasyonu.com takipçileri ve Rock müzikseverler.

Tarih 4 Ağustos 2011.Yani bundan 7 yıl önce…

Teoman, söz konusu tarihte uzun bir süre ya da hiç dönmemek üzere müziği bıraktığını, 3 Eylül 2011’deki Berlin konserinin son konseri olduğunu açıklayarak hayranlarını üzmüştü.

Teoman, aradan 4 yıl geçtikten sonra, onuncu stüdyo albümü ‘Eski Bir Rüya Uğruna‘yı -ki bana göre en beğendiğim albümlerinden biri- yayınladı.

Bu albümün ilk klibini ‘Serseri‘ye çeken Teoman, daha sonra albümün iddaalı şarkılarından ‘Napim Tabiatım Böyle‘yi, son olarak ise ‘Limanında‘ şarkısını kliplendirmişti.

O günden bugüne Teoman, bir çok konser ve festivalde sahne almaya devam etti.

Ve sevilen Rock müzisyeni bugün ise; 26 eski şarkısı‘nı yeniden düzenlediği, iki bölümden oluşan ‘Koyu Antoloji‘ albümüyle karşımızda…

DTM9LB3WkAAq8T5 300x295 - Albüm Kritiği: Teoman - Koyu Antoloji

Teoman, albüm çıkmadan bir gün önce yayınladığı basın bildirisinde bu albümü yapma amacının hit şarkılarının yanında biraz geri kalmış olan şarkılarını geleceğe derli toplu bırakmak olduğunu, ticari ve beğenip-beğenilmeme kaygısının olmadığını ifade etmişti.Zaten sadece bu albüm için değil genel anlamda Teoman‘ın yaptığı albümlerde böyle bir kaygısının bulunduğunu ve içine sinmeyen birşeyi ortaya çıkartacağını düşünmüyorum.

Hazırlık aşaması yaklaşık 1.5 yıl süren albümün düzenlemesinde Mehmet Cem Ünsal, Safa Hendem ve Vega grubundan tanıdığımız Tuğrul Akyüz gibi önemli isimler var.Mix ve mastering işlemleri ise Depeche Mode, Nick Cave gibi sanatçıların ses mühendisi, dünyaca ünlü isim Kevin Paul tarafından gerçekleştirilmiş.Albümü dinlediğinizde bu ayrıntıyı farkedeceksiniz.

Albümün ilk klibi Damla Yolaç yönetmenliğinde, sanatçının 2004 yılında yayınladığı ‘En Güzel Hikayem‘ albümünde yer alan ‘Tuzak‘ şarkısına gelmiş.Buradan da anlaşılıyor ki; Teoman‘ın ilk klip tercihini bu şarkıdan yana kullanması yukarıda da belirttiğim gibi ‘geri planda kalmış şarkılarını’ ön plana çıkarmak istemesi.Albümde yer alan ‘İki Çocuk‘, ‘Elveda‘, ‘Kıskançlık‘, ‘Mavi‘, ‘Doktor‘, ‘Ayna‘ gibi şarkıları da bunu kanıtlıyor.

Koyu Antoloji‘de bangır bangır Teoman soundu arayanlar için hayal kırıklığına uğradıkları bir albüm olabilir.Ama bence şarkılar bu düzenlemeleriyle de çok iyi olmuş.Teoman‘ın şarkıları biraz bıkkın, biraz yorgun ses tonuyla yeniden yorumlaması da albüme ayrı bir hava katmış.Bazı şarkılarda şarkı tam bitti derken, bir iki dakika çalan enstrümantal müziğin akışına kapılıp uzaklara gidebilirsiniz.

Albümde çok şarkı olunca favori şarkıları seçmek de bir o kadar zor ama kendi açımdan bir tık öne çıkan şarkılar ilk bölümden ‘Güzel Bir Gün‘, Teoman orkestrası’nda yer alan Melisa Uzunarslan‘ın da eşlik ettiği eşsiz yorumuyla ‘Galata’da Rıhtımda‘, ‘Fahişe‘ ve ‘Duş‘, ikinci bölümden ise ‘Kelimeler‘, ‘Gökdelenler‘, oldu.Yani yine Teoman‘ın hit şarkılarının yeni düzenlemelerini daha çok beğendiğimi söyleyebilirim.Belki de alışkanlıktan, daha önce kulak aşinalığından olabilir.

Yine kendi açımdan Teoman‘ın bu albümü yapmaktaki amacına ulaştığını söyleyebilirim.Daha önce dinlememiş olabileceğiniz, ya da dinlemiş olsanız da güzelliğinin farkına varamamış ‘Teoman şarkıları‘nı keşfedebilirsiniz.

Teoman‘ı canlı olarak ilk kez geçtiğimiz yaz Çanakkale Umurbey‘de gerçekleşen Troy Air Fest‘de elektrik konserde dinleme şansı bulmuştum ve benim için unutulmaz konserlerden biriydi.Bir çok kişi gibi benim de merak ettiğim bundan sonraki Teoman konserleri ‘Koyu Antoloji‘ konseptinde akustik bir hava da mı geçecek? bekleyip göreceğiz.

Hakkında Emrullah Tamer Uz

Rockistasyonu.com Genel Yayın Yönetmeni Uz Multimedya Kurucu

Diğer Haberler

Konserlerde Yapılan Şarkı İsteği, Tezahürat Görgüsüzlüğü!

Merhaba Rockistasyonu.com takipçileri ve Rock müzikseverler. Şimdi farkettim de yazmayalı bir seneden fazla olmuş. Yazmış …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: